Dünyanın internet aracılığıyla küçüldüğü artık kaçınılmaz bir gerçek. Bu gerçeği bir şekilde yaşanılan olaylarda ya da okuduğumuz haberlerle de görüyoruz. Benim başıma gelen de tam olarak bu oldu. Muğla’nın bir köyünde evde oturan kadınlar bambaşka bir köydeki okulun eksiklerinin, ihtiyaçlarının yardımına koştular. Bunu yaparken cümlenin başında da söylediğim gibi interneti ve bu iş için ihtiyacımız olan programı Yumpu Publishing adlı katalog hazırlama programını kullanarak gerçekleştirdiler. Kadınların bir araya gelerek başaramayacakları şey yoktur diye boşuna söylememişler. Bu yüzden benim de annemden ve onun gibi olan arkadaşlarından öğreneceğim çok şey olacak. Ben bu yüzden bizim köyün kadınlarına süper kadınlar diyorum. Haberlerde gördükleri bir yardım çağrısı üzerine bütün köy kadınları bir araya gelip kendi yetenekleri çerçevesinde neler yapabileceklerini düşünüp kararlaştırıp hemen harekete geçmişler.
İşten eve yeni gelmiş standart şehir hayatının yorgunluğuyla baş başa televizyon karşısında uyuklarken telefonun çalması ile silkinip kendime geldim. Telefona baktığım zaman annemin olduğunu gördüm. Uzun zamandır da konuşmuyorduk. Kesin onu aramadığım için yakınacak diye düşünürken telefonu biraz uykulu ve yorgun bir sesle açtım.
Annemin sesi yaşına rağmen benim sesimin yanında çok daha genç çok daha enerjikti. Bu kadının enerjisine sahip değilim diye düşündüm. Annem heyecanlı heyecanlı televizyondaki haberi seyredip seyretmediğimi sordu. Ben de anneme işten geldiğimi uyukladığımı haber falan izlemediğimi ne olduğunu sordum.
O an çok sevdiğim Ege şivesi ile anlatmaya başladı. Ağrı ilinde bir köy okulu varmış ve durumu iyi olmayan öğrencilerin gittiği bir okulmuş. Öğrencilerin ve okulun temel ihtiyaçlarını karşılamak için yardım kampanyası başlatılmış. Annem aralıksız haberi anlatıyordu. Ben de sonucu nereye bağlayacak diye merakla beklerken evet anne dedim bunlar sürekli çıkan haberler. Neden şimdi bana bunu anlatıyorsun. O an bana bağırarak biz köyün kadınları karar verdik bundan sonra böyle okullara kendi yaptığımız ürünleri satarak yardım edeceğiz.
O an annemin ve diğer köy kadınlarının ne kadar hevesli olduğunu bağırarak cevap vermesinden anladım. O yüzden bu hevesi de kırmamak için süper bir fikir olduğunu söyledim. Ben de onları desteklediğimi ne gerekiyorsa yapacağımı söyleyip aslında tamamen az önceki kızgınlığını hafifletmeye çalışıyordum.
Annem her zaman ki gibi hazır cevaplılığıyla yardım edeceksin tabi diye cevabı yapıştırdı. Merakla tekrar sordum benden ne yapmamı bekliyorsunuz diye. İstedikleri şey annemin tanımı ile hani süpermarketler kapılara katalog dağıtıyorlar ya benim de yapacağım onların yaptıkları işlerin tanıtımını yapacakları katalog hazırlama görevini bana vermişlerdi.
Anneme yardım edeyim fakat ben ne anlarım katalog hazırlama işinden diye söylenirken yine hazır cevaplılığıyla, o kadar bilgisayarla iş yapıyorsun bunu da bilgisayarla yapmıyorlar mı sen de yapıverirsin. O an annemi bu işi yapamayacağıma ikna edemeyeceğimi anlayıp tamam anne siz hazırlayın ben yaparım diye söyleyip telefonu kapadım.
Yumpu Publishing ile E-Dergi Hazırlığına İlk Adım
Annem bir hafta sonra tekrar bu iş için arayıp biz her şeyi hazırladık sen kendi payına düşen işi yaptın mı diye beni azarlarken tabi anne çok az kaldı diye yalan söyleyip telefonu kapadım. Ben o işi tamamen unutmuştum. Anneme söylediğim yalanın utancıyla bilgisayarımın başına oturdum. İnternette bu iş için bana yardımı dokunacak birkaç sitenin mutlaka bulunduğunu düşünerek Google’da katalog hazırlama diye aratmaya başladım.
Google, bilgilerin derya deniz olduğu internetten karşıma katalog hazırlama işi ile ilgili birçok internet sitesi çıkarttı. Bütün sitelerin ana sayfasından az çok nasıl olduğunu anlayabiliyordum. Benim aradığım en önemli iki kriter vardı. Bunların birincisi bulduğum katalog hazırlama sitesinin ücretsiz olması.
Çünkü buna ayıracak ek bir maddi kazancım yoktu. İkinci olarak da aradığım özellik kullanımının basit ve kolay olması idi. Çünkü benim bilgisayardan anladığım annemin söylediği ölçüde değildi. Tüm bu aradığım özellikleri tek bir internet sitesinde buldum diyebilirim. Yumpu Publishing bu aradığım özelliklerin hepsini ve daha da fazlasını barındıran bir online e-dergi hazırlama sitesi. Dediğim gibi çoğu sitenin ilk girişteki ana sayfasından az çok neler ile karşılaşacağı belli oluyor. Bu siteye girdiğim ilk andan, girişteki ana sayfadan işimi sonlandırana kadar ki sürece kadar bana sunduğu olanaklar diğer tüm sitelerin sunduklarından çok daha fazlaydı.
Yeni Başlayanlar İçin Kullanıcı Dostu Program
Siteyi incelemeye başladım. İlk aradığım özellikler ücretsiz ve kullanımı oldukça basit bir program sunan site. Nasıl oluşturmam gerektiğine bakarken benden ilk olarak üyelik istedi. Üyelik de istediği mail adresim, kullanıcı ismim ve belirlediğim daha sonra unutmayacağım bir şifre. Ben de annemlerin işi olduğu için onlara uygun olabilecek bir mail hesabı alarak kayda devam ettim.
Açılan sayfada karşıma çıkan ekranda yükleyeceğim tasarımı bulunduğu klasörden seçmemi ya da sürükle bırak şeklinde siteye yüklememi istedi. Yalnız belirtmeden geçmek istemiyorum. Sizden istediği hazırladığınız tasarımınızın formatının PDF formatı halinde bulunması. Yani bakıldığında PDF’den e-dergiye dönüştüren bir katalog hazırlama programı ile karşı karşıyayız.
Ben sürükle bırak daha kolayıma geldiği için hazırladığım PDF’yi o şekilde siteye yükledim. Daha sonra karşıma düzenleme seçenekleri çıktı. Düzenleme seçenekleri derken şöyle söyleyeyim. Benim gibi e-dergi hazırlama ve tasarımı yapma bilgisi hiç olmayan insanlar için hazırlanmış yüzlerce hazır dergi taslağı bulunuyor. Siz de bu dergilere baktığınız zaman hepsini neredeyse tanıyacaksınız. Hazır şablonların hepsi neredeyse piyasada okunulurluluğu yüksek olan dergiler. O yüzden yapacağınız işin kalitesini daha bitirmeden az çok tahmin edebiliyorsunuz.
Hemen aklınıza hazırladığınız katalog hazır şablonun kopyası mı olacak sorusu gelmesin. Hazır şablonların içinde de değişiklikler yapabiliyorsunuz hatta her şeyini değiştirebiliyorsunuz diyebilirim. Hazır şablondan bambaşka bir tasarıma adım atabilirsiniz. Tüm bunların yanında hazırladığınız e-derginize ses, görüntü ve video ekleyebiliyorsunuz.
Biraz araştırınca bu medyaları istediğiniz kadar ve istediğiniz boyutta yükleyebildiğimizi fark ettim. Ücretsiz bir katalog hazırlama programında bunların bulunması gerçekten şaşırtıcı. Ekstra olarak annemlerin asıl istediği internet üzerinden satıl olduğu için hazırladığınız e-dergi de sunduğunuz ürünlerin satışını yapmak için de ayrı bir özellik ekleyebiliyorsunuz.
Ben bunu ilk aşamada bilgisayar becerimin olmamasından dolayı yapamadım ama daha sonra teknik destek ekibine başvurdum. Sağ olsunlar hızlı bir şekilde anlamayan insanların anlayacağı şekilde tane tane anlatıp beni sonuca götürdüler. Hazırladığınız e-derginizi de istediğiniz her yerden paylaşabilirsiniz.
Sitenin size verdiği link ile ister kendi web sayfanızda ister kişisel sosyal medya sayfanızda paylaşarak başka bir siteye yönlendirilmeden ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Annemler bu iş için köyün kendi Facebook sayfasından paylaşım yaparak ulaşmak istedikleri sonuca ulaştılar. Köy kadınları el birliği ile bu işin üstesinden gelmişlerdi. Benim ve Yumpu Publishing’nun da bu işte tuzumuz onlar kadar olmasa da, az da olsa vardı.
Herkesin Rahatlıkla Kullanabileceği Bir Katalog Hazırlama Programında Bulunması Gerekenler ve Daha Fazlası.
- Programın ücretsiz olması.
- Kolay ve basit olan bir program olarak hazırlanması.
- Sınırsız medya ekleme seçeneğini bize sunması.
- Programın kullanımı konusunda teknik destek ekibinin çalışması.
- Hazırladığınız katalogunuzu kendi web sitesi ve ya da sosyal medya sayfanızdan sunmasına izin veriyor olması.
- İstediğiniz sayıda sayfa oluşturmanıza izin vermesi.
- Tasarım konusunda yeniyseniz hazır şablonların kullanıcıların kullanımına sunulması.