Hazır tüm işlerimi bitirmiş ve harika sıcak çayımı yanıma almış sıkıntısız bomboş zihnimle dinleniyorken size yılbaşı zamanı hem benim hem de şirketimizde çalışan herkesin hayatını kurtaran Yumpu Publishing adında muhteşem bir olaydan bahsetmek istiyorum.
Böylece katalog tasarımı nasıl yapılır göreceğiz. Aslında bir sektör çalışanı olarak bildiklerimi kendime saklamam öğretilmiş olsa da ben o tarz bir insan değilim ve hayatın paylaştıkça çoğaldığına inanırım.
Yani ben ne kadar paylaşırsam hayat bana o kadar daha çoğunu sunar ve ne kadar kendime saklar ve kendim için kullanırsam o kadar zindana döner ve o kadar mutsuz olacağımı düşünürüm ve düşünmekle kalmayıp bunu hayatınızı gözlemleyerek görebilirsiniz de.
Neyse bu karma konusu oldukça derin ve maalesef insanların kendileri izlemediği sürece ve mutluluk ve mutsuzluğun ne demek olduğunu insanın kendi anlamadıkça dışarıdan bir görüşün ne kadar etkisiz kaldığını görüyorum yıllardır. Şimdi ben burada ne desem siz tatlı bir peri masalı anlattığımı düşüneceksiniz. Ancak işte hiç de öyle değil durum.
Neyse konumuza dönecek olursak tanıtım ve reklam sektöründe çalışanlar yılbaşı paniğinin ne demek olduğunu çok iyi bilirler. Adeta dağlara tırmanmak için akıntının tersine zıplayarak savunmasızca ilerlemeye çalışan binlerce balığı avlamaya çalışan kış uykusundan yeni uyanmış ayılar gibi olur tüm sektör çalışanları. Şirketler ne kadar balık tüketirse o kadar daha uzun ömürlü olurlar bu dönemde. Hiçbir iş kaçırılmamalı, hiçbir istek geri çevrilmemelidir.
En önemli unsur da alınabilecek en fazla sayıda işin alınmasına çalışmak olacaktır. Yani tabi kocaman bir bankanın tüm işleri sizdeyse bu söylediğimin ne anlama geldiğini bilmiyor olabilirsiniz. Ben daha şanssız insanlar için yazıyorum bu yazımı. Bu yüzden işler küçük büyük denmeden alınır. Tek bir şart gözetilir o da ne kadar zaman alacağı. Yani balığın ne kadar büyük olduğu önemli değildir çünkü binlerce balık var zaten, önemli olan kısa zamanda avlamak ve yenisine bakabilmektir. Bu yüzden reklamcılar her zaman kısa sürede bitecek işler alırlar.
Ancak katalog tasarımı nasıl yapılır bilen herkes bunun ne kadar zor olduğunu bilir. Yani uzun sürecek bir iş olduğundan insanlar pek uğraşmak istemez. Ancak işlerin yarısı yılbaşında katalog işleridir ve dostlar bu iş asla yalnız başına gelmez. Mutlaka yanında devamı da vardır ve tabi eğer bu işi bir kıvırırsanız gelecek yıl köşe oldunuz demektir. Biz de tabi her zaman bu gibi işleri almak isteriz. Bu yıl gelişen teknoloji sonunda bu sorunu da aştı ve müşterilerimize sunarken gurur duyacağımız harika bir sistem geldi. İşte aralarında Yumpu Publishing adlı harika bir sitenin de bulunduğu bu hizmet sağlayıcıları ile katalog tasarımı nasıl yapılır herkese gösterdik.
Tasarımlarınızı PDF katalog olarak kaydetmeyi unutmayın, bu çok önemli
Bu konuya özellikle bir başlık açmam için oldukça haklı nedenlerim var arkadaşlar. Bunların başında ve tek başına yetecektir diye tahmin ediyorum, bu sitelerin tamamının sadece ama sadece PDF dosya türü ile çalışıyor olması geliyor. Muhtemelen dosya uzantısının bir programa has bir uzantı olmasının önüne geçmek için böyle düşünülmüş olsa gerek. Gerçekten de çok mantıklı düşünürseniz.
Aksi taktirde katalog tasarımı nasıl yapılır bilen herkes bu işlerin yapımında ne kadar farklı ve çok sayıda programın kullanıldığını biliyordur. Mesela adobe firması ile yapılan tasarımlar ile aynı bu firmaya benzer işler çıkaran linux ve apple firmalarının tasarım uzantıları birbirinden farklıdır ancak hepsi PDF türünde kayıt özelliği taşır. Bu yüzden olduğunu düşünüyorum ki sadece PDF dosya türü ile kullanabiliyoruz bu uygulamayı. Yani tasarımınızı nerede yaparsanız yapın mutlaka hatırlamalısınız ki kaydederken PDF türünü seçmelisiniz.
Ardından Yumpu Publishing sitesinde giriyoruz ve öncelikle her ne kadar bütün sitenin çevirisi henüz bitmemiş gibi görünse de seçebildiğimiz için Türkçe seçeneğini belirliyoruz. Ardında sitenin tam karşımızda duran buraya sürükle kutusuna daha önce hazırladığımız PDF tasarım belgemizi sürüklüyoruz. İstersek dosyadan da seçebiliriz tabi ki ama sürüklemek daha zevkli bence. Buradan sonra açılacak olan sayfamız artık bize özel.
Tabi siteye üye olma gerekliliği ve üye olma şekli hakkında konuşmuyorum bile. Artık bu İngilizce gibi oldu, her CV’de mutlaka var, herkes biliyor. Üye hesabımızda eklediğimiz tasarımlar karşımıza çıkıyor ve buradan da istediğimiz değişiklikleri yapmaya devam ediyoruz. Hatta neredeyse tasarımın tamamını değiştirebiliyoruz buradan. Özellikle de müzik ve video ekleyebilmek gerçekten son derece zevkli. Katalog tasarımı nasıl yapılır konusunda da burada bir çok incelik bulabilirsiniz. Hatta katalog tasarımı nasıl yapılır diye bir video bile vardı yanlış hatırlamıyor isem.
Hem zamandan kazanıyorsunuz hem de güzel para kazanabiliyorsunuz
Üye olup PDF tasarımımızı siteye yükleme işini bitirdikten sonra yapabildiğimiz ufak değişiklikler içinde en güzeli istediğimiz yere video ekleyebiliyor olmamız. Bu videoları istediğiniz çözünürlükte hazırlayabilirsiniz ve sakın sitemi kasar mı diye düşünmeyin çünkü bu sistem de diğer neredeyse tüm sistemler gibi videoları youtube sitesi üzerinden alıntılıyor.
Yani sizin yapmanız gereken şey videonuzu youtube sitesine eklemek ve oradan alacağınız adres bağlantısını görselinizin görünmesi istediğiniz yerine koyuyorsunuz. Bunun yanında ses dosyası da ekleyebiliyorsunuz. E-katalog hizmetleri için tabi bunlar. Yoksa keşke basılı kağıtta da video izleyebildiğimiz günler gelmiş olsa. Her ne kadar teknoloji teorik olarak tamamlanmış olsa da henüz elimizde tutmamıza biraz daha zaman var. İnsanın aklına Harry Potter filmindeki gazeteler geliyor değil mi hemen?
Gömme kodu ile neler yapabilirim, kataloğumu nasıl siteme eklerim
Bundan sonra anlatılması gereken tek bir şey kalıyor geriye o da bu siteden alacağınız kodu nerelerde ve nasıl kullanabileceğiniz. Yumpu Publishing sitesinde sizin sayfanızda e-dergi ya da e-broşürünüzün yanında, katalog tasarımı nasıl yapılır videosunun alt bölümünde gömme kodu al diye bir seçenek bulunması gerekiyor.
Eğer bulamıyorsanız biraz bakın sağa sola mutlaka göreceksiniz. Buraya tıkladığınız anda karşınıza kod çıkıyor ve kopyalayarak, tasarımınızın görünmesini istediğiniz yerlere yapıştırıyorsunuz. Yani eğer bu internet sitesi ise hemen html dosyasını açıyorsunuz ve bu gömme kodunu oraya yapıştırıyorsunuz. Ayrıca isterseniz direk facebook, twitter ve pinterest gibi birçok sosyal paylaşım ağını kullanarak da yine bu kodu kullanabilirsiniz. Unutmayın ki sistem hem windows hem iOS hem de android işletim sisteminde sorunsuz bir şekilde çalışabilmekte.
Bu yüzden hem bilgisayarınızdan hem de akıllı aygıtlarınızdan istediğiniz gibi bakabilirsiniz dergi ya da kataloğunuza. İşte artık siz de katalog tasarımı nasıl yapılır biliyorsunuz. Şimdi size kalan işi ilerletip deneyim kazanarak bunu paraya çevirmek. Hoşça kalın.
Katalog tasarımı yapmak için birçok site olmasına rağmen neden Yumpu Publishing?
- Özellikle zamandan kazanma fikri bütün çalışanlar için en önemli şeylerden bir tanesidir
- Bundan daha fazla önemsenen tek şey de para olduğundan bedava olduğunu söylemeden geçmeyelim
- Arama motorlarına uyumlu ve SEO çalışmasına gerek bırakmıyor
- Bütün işletim sistemlerinde sorunsuzca ve takılmadan çalışıyor
- Katalog tasarımı nasıl yapılır bilgilendirmesi ve daha birçok video ile eğitim sunuyor
- Ses ve video dosyaları ile kataloğunuzu müşterilere daha çok beğendirebilirsiniz
- Siteyi ayrıca dergi okumak için de kullanabilirsiniz.