Bizim ailede ahşap oymacılığı yıllardan beri süregelen bir gelenek. Dedemden babama en son babamdan da bana miras kaldı diyebilirim. Ben aktif olarak bu işle uğraşmasam da çocukluğumdan süre gelen merakımla en az onlar kadar yapabiliyorum ahşap oymacılığı işini. Bu el oymalarına eskisi kadar talep kalmamış olsa da internet üzerinden tanıtımlarla meraklısı için hala bir talep oluşturuyor. Ben de bu işi nasıl tekrardan tanıtır ve gün yüzüne çıkartırım düşüncesiyle babamın yaptığı işleri internet üzerinden tanıtmak için e-katalog yapmaya karar verdim. Benim için ağaca oyup şekil vermek, bilgisayarda bunu yapmaktan daha kolay gelir. Karşılaştığım Yumpu Publishing e-katalog programı yapma internet sitesiyle bu tanıtımı yapmamın o kadar da zor olmadığını anladım.
Çocukluğum dedem ile babamın atölyelerinde, ağaçlar ve ahşaplar arasında geçti. Neredeyse bütün oyuncaklarım el yapımı ve ahşap oyuncaklardı. Dedemin benim içi yaptığı, atlar, kılıçlar, tekerlekli arabalar bunlardan sadece bir kaçıydı. Ben de onları izleye izleye bu işe ister istemez merak sardım. Babamla birlikte ben de ilk keskiyi elime aldığım da on dört yaşlarındaydım. İlk yaptığım iş bir kapının yan oluklarını açmam oldu.
O zamandan beri de babam gibi aktif olarak ahşap oymaclığı işini yapmasam da benim de kendime ait bir atölyem ve yaptığım işlerim var. E-katalog ile tanıtım yapma fikrini babam için yapacağım. Ben onlar gibi bu işten para kazanmadığım için benimkiler daha çok kendi kendime yaptığım işler. Bu yüzden babamın yaptığı işleri tanıtıp, bu zanaatı az da olsa meraklısıyla buluşturmak tam istediğim şeydi. Bu fikri internette dolaşırken köy kadınlarının kendi yaptığı işleri tanıttıkları ve internet üzerinden sattıkları bir e-katalog ile karşılaşmam ile oluştu diyebilirim.
Yumpu Publishing ile Tanıtımınızı Yapıp Maddi Gelirinizi Arttırabilirsiniz.
Görüntüsü ve tasarımı çok şık ve sade bir e-dergiydi. Yaptıkları bu tanıtımları sayesinde organik beslenen herkes, köy kadınlarının yaptığı bu işlere ulaşıp satın alıyorlar. Böylece bu kadınların belli bir kazancı oluyor. Hali hazırda evde yaptıkları bu ürünlerle maddi bir kazanç elde ediyorlar. Bizim ahşap oymacılığı işi için de bu tanıtımı yapmak biçilmiş kaftan olacaktı. Mutlaka hala bu işlere meraklı kişiler vardı.
Babam yaşı gereği internet üzerinden tanıtımını yapacak yaşta ve bilgisayar bilgisine sahip değildi. Ben bu e-katalog işini onun için yapabilirdim. Bu fikri babam ile paylaşınca, ben bu işten çok anlamam, sen yaparım diyorsan buyur diyerek onayını verdi. Bundan sonra tek yapmam gereken bu işin nasıl yapılacağını öğrenmek olacaktı. İnternetten bu işleri yapanların örneklerine bakmıştım ama hala kafamda köy kadınlarının yaptığı gibi bir e-katalog yapma fikri vardı.
Sonra o tanıtımı tekrar bulup baktığımda Yumpu Publishing adlı bir internet sitesinden yapıldığını fark ettim. Bilgisayara oturup internette bu siteyi arattım. Tam olarak neydi bu site. İlk bakıldığında birçok tanınmış derginin kapaklarını gördüm ve ücretsiz kendi derginizi yaratın diye bir ana sayfa açılıyor. İlk düşüncem bu dergiler de mi bu siteden yapıyorlar oldu. Araştırınca tam olarak öyle olmadığını anladım.
Biraz daha bakınca ücretsiz olduğu da yazıyordu. Ücretsiz üye ol ve aynı zamanda, kendini milyonlarca üyesi olan bir sitede yer al diye yazılar yazıyordu. Birkaç siteye de bakınca tam olarak bu sitenin bana yardım edecek şey olduğunu anladım.
Fotoğraf ve Videolarınızı Yüksek Çözünürlükte Yükleyin
E-katalogu hazırlamak için arkadaşımdan aldığım fotoğraf makinesi ile babamın yaptığı el yapımı ahşap oymalarının fotoğraflarını çekip düzenlemem gerekiyordu. Ahşap oymacılığı detay işi olduğu için yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf makinesi ile çekim yapıyordum. Öncelikle babamın kendisinin en beğendiği işleri çekmeye başladım. İlk olarak babamın anneme hediye olarak yaptığı ceviz sandığı çektim. Mükemmel bir işçiliği vardı.
Yıllar geçmesine rağmen hala sapa sağlam ve aynı parlaklığıyla durmakta. Annem onun içine el değerli el işlerini koyar. Annemde sandığa öyle bir değer veriyordu. Daha sonra yaptığı birkaç kapı işlerini çektim. Hali hazırda yapılmakta yarım kalmış olan işleri de çekip yapılma sürecinden bahsedecektim.
Babamı zar zor ikna edip onu çalışırken kısa bir videoya kaydettim. Bunun tanıtım için iyi olacağını düşünmüştüm. İlk başta elimdekiler ile bir başlangıç yapayım dedim. Eve gidip çektiğim fotoğrafları ve videoyu bilgisayara aktardım. Makinin kalitesinden dolayı da boyut olarak yüksek boyuttaydılar.
Daha sonra tekrar karar kıldığım siteye girerek e-katalog işini yapmaya başladım. Benden bunu yapmam için öncelikle yaptığım tanıtımı PDF formatı haline getirmemi istedi. Nasıl yapılacağını biraz araştırdıktan sonra bunu yapmaya başladım. Öncelikle fotoğrafları koydum altlarına yazmam gereken şeyleri de yazıp PDF formatına dönüştürdüm. Nasıl olacaktı merak ediyordum. Fotoğrafların ve videonun büyüklüğünden baya büyük ebatta bir PDF dosyası olmuştu.
Sonra üyelik için girdiğimde benden mail adresimi, kullanıcı ismimi, unutmayacağım bir şifre belirlememi istedi. İlk aşama bu diye düşündüm ama yanılmışım. Sadece bu kadar kısa bir üyelik sonrasında işe başlayabiliyordum. Benim evimde internet bağlantısı çok sorunlu çalışıyor.
Hızlı bir internet alamadığım için benim PDF dosyasını siteye yüklemem biraz zaman aldı. Sizin internet hızınıza ve dosya boyutunuza göre bu süre değişiklik gösterecektir. Sonra karşıma, yapacağım e-katalogun tasarımını yapmak için ana sayfada gördüğüm yüksek tirajlı dergilerin taslaklarını çıkarttı. Bu süper olmuştu.
Nedeni ise sıfırdan yapmak benim için çok zor olacaktı. Böyle hazır şablonlar ile çok daha hızlı ve çok daha kolay olacaktı. O kadar çok hazır şablon vardı ki sırf aralarından bizim işimiz için en uygununu seçmek epey bir zamanımı aldı. Bu hazır şablonlar ile e-katalog yapmak gerçekten çok zevkli ve basit. Sürükle bırak ile fotoğraflarınızı, videolarınızı ve yazılarınızı kaydırarak istediğiniz yere koyabiliyorsunuz.
Ben bu işin dünyada olan örneklerini de e-katalog tanıtımıma eklemek için internetten birkaç site ile bağlantı kurmayı düşündüm. Bu sırada küçük bir sorun yaşadım diyebilirim. Aslında sorundan ziyade benim kendi beceriksizliğim kaynaklı bir sorun yaşadım. Sorunu çözmek için teknik destek ekibine başvurdum. İlk başta buranın yardım edeceğinden hiç umudum yoktu, ama tam tersi gerçekleşti.
Hızlı ve Çözüm Odaklı Teknik Destek
Hızlı ve çözüm odaklı bir teknik destek ekini ile karşılaştım. Sağ olsunlar çok sakin ve güler yüzlü bir yardım sundular ve tekrar bir sorun yaşarsam 7/24 yardım edeceklerini söylediler. Ben teşekkür edip işime geri döndüm. İstediğim site ile bağlantı yapmasını da yapmıştım.
Bu kadar büyük boyutta çekim yapmamın sebebi ilk sefer araştırırken istediğim boyutta medya yüklemesi yapabileceğim içindi. Ekstra bu siteyi seçmemin sebebi de her platformda uyumlu çalışıyor olmasıydı. Bazı internet sitelerine telefondan baktığım zaman uyumluluk sorunlarıyla karşılaşıyorum. Bu site sayesinde bu sorun ortadan kalkıyor ve her cihazdan ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Tüm işlemlerim bittiğinde en sonunda içime sinen mükemmel bir e-dergi hazırlamış oldum.
Kullanıcı Dostu Özellikler
- Ücretsiz kullanım.
- Kısa ve kolay üyelik.
- Çalışan teknik destek ekibi.
- PDF’den direk düzenlemeye başla.
- Görsellerinizi yüksek çözünüklükte ekleme.
- Her platformda uyumlu çalışma.
- Yüzlerce hazır şablon ile kolay ve şık tasarımlar.